Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Cumhuriyet hepimizin tacıdır

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Cumhuriyet ruhuyla demokrasiyi, hukuk güvenliğini, eşitliği, millet ve millet sevgisini, vatandaşlık sorumluluğunu, birbirimize saygıyı, millet kimliğini, umutlarımızı taşıdık. Dünden yarına. Bu bağlamda Cumhuriyet hepimizin tacıdır, hepimizin umududur.” “Herkesi kapsayan ortak bir çatıdır” dedi.

Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında Türkiye 1. Büyük Millet Meclisi’nde tören düzenlendi. Kurtulmuş, programa Celalettin Arif Bey’in Meclis’te kullandığı gongla başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve bürokratların katıldığı törende dile getirildi. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

‘554 FİLİSTİN ŞEHİDİMİZ VAR’

Kurtulmuş, aralarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bulunduğu milli mücadelenin tüm kahramanlarını ve ilk Meclis üyelerini andı. Kurtulmuş, dün Osmanlı dünya devletini parçalamak için bir araya gelen tüm şer güçlerinin, bugün Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmekle meşgul olduğunu belirterek, “Gözleri önünde hunharca katledilen, soykırıma uğratılan Gazze ve Filistin halkı. Bütün dünyanın gözü önünde, son yüzyılda Cumhuriyetimizin üzerine çıkan bütün savaşlarda Anadolu’ya karşı her cephede savaştık.” Halkının yanındaydılar, dedelerimizle omuz omuza, aynı siperlerde, aynı cephelerde savaştılar. Dağlar gibi uzanırlar. Genelkurmay Başkanlığımız şehit defterlerinde isimleri yazılı olan, yani isimlerini bildiğimiz, tespit ettiğimiz 554 Filistinli şehidimiz var. Her birini saygıyla anıyorum. Dün yine bazılarının fotoğraflarını çektim. Çanakkale’deki şehitlik anma töreninde Gazzeliler, Nabluslular ve Kudüslüler var. “Mehmet’in yaptıklarını biliyoruz ve onlara şükranlarımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

‘CUMHURİYET ORTAK ÇATISI’

Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bugün de adaleti savunan bir ülke olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “TBMM ve Cumhuriyet, Uzak Asya’dan bu yana tüm sömürge halklarının umut ışığı, ilham kaynağı ve direniş simgesi olmuştur. Kuzey Afrika. Kurtuluş Savaşı şimdi tam da şimdi.” Devam ederken Mustafa Kemal Paşa’nın mazlum ülkelere olan desteği ve ilgisi dünyanın da dikkatini çekti. Türk milleti olarak, emperyalistlerin veya yeni emperyalistlerin hangi oyunu oynarsa oynasın, milletimizin öncülüğünde yeni bir dünyanın mutlaka kurulacağını, dünyada hak ve adaletin tesis edileceğini bir kez daha yüksek sesle ilan ediyoruz. 1923’ten günümüze kadar olan bu 100 yıllık döneme Cumhuriyetimizi koruyarak, fiyatlar dünyasıyla yaşatarak, demokrasiyi uygulayarak, millet iradesinin üstünlüğüne inanarak geldik. Cumhuriyet ruhuyla demokrasiyi, hukuk güvenliğini, eşitliği, insan ve millet sevgisini, vatandaş olarak sorumluluğu somutlaştırdık, birbirimize saygıyı, milli kimliğimizi, umutlarımızı dünden yarına taşıdık. Bu bağlamda Cumhuriyet hepimizin baş tacıdır ve hepimizi kapsayan ortak çatıdır. “Bu kutsal çatı altında görev yapan milletvekilleri olarak en büyük coşku kaynağımız, milletimizin Meclisimize duyduğu güven ve Cumhuriyetimizi gelecek yüzyıllara daha da güçlü bir şekilde taşımayı arzulamanın heyecanıdır” dedi.

‘DEMOKRASİLERDE FARKLI GÖRÜŞLERDEN KAÇINILMAZ’

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaya devam edeceğini belirten Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Milletimizin her temsilcisi bilir ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyetimizin, demokrasimizin ve hukukun üstünlüğünün teminatıdır. Meclisimiz aynı zamanda ülkemizin tüm sorunlarının ana çözüm yeridir. Bizim hiçbir sorunumuz yoktur. sağduyu, vicdani özen, sağduyu, diyalog ve uzlaşı kanallarını kullanarak çözemeyeceğimiz sorunlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi sonsuza kadar milletimizin ayna görüntüsü olmuştur. Elbette siyasi partilerimizin varlığı ve farklı siyasi görüşlerin de çatısı altında olması. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin şahsî ruhu ve şemsiyesi, demokrasinin gereği, ülkemiz için bir zenginlik ve başarıdır.Milletvekili arkadaşlarımızın dile getirdiği farklı görüşler, temelde milletimizi daha yaşanabilir, daha güzel kılma çabasının bir tezahürüdür. ve daha doğrudur.Demokrasilerde anlaşmazlıklardan ve farklı görüşlerden kaçınılmaz veya korkulmaz.Çünkü demokrasilerde farklı fikirler anlaşmazlığa neden olur, ancak anlaşmazlığa neden olmaz. Demokrasilerde çatışmayı bir zenginleşme aracı olarak göreceğiz ve milletin temsilcilerini ötekileştirmeye fırsat vermeden, milletimizi Cumhuriyetimizin ikinci kökenine taşımak için gayretle çalışmaya devam edeceğiz. “Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemiz ve milletimiz için daha nice 100 yıllara ulaşma umudu ve inancıyla omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz.”

Konuşmanın ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1. Büyük Millet Meclisi özel defterini imzaladı. Programın ardından Türkiye 1. Büyük Millet Meclisi önünde teğmen gösterisi düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu