Anksiyete bozukluğu ile başa çıkmak için ipuçları
Anksiyete olarak da bilinen ajitasyon bozukluğu toplumda yaygındır. Sorun, uygun şiddette olduğunda hedeflere ulaşmaya yardımcı olabilirken, fazla olduğunda iş ve sosyal hayatı zorlaştırabilir. Anksiyete bozukluğunun kadınlarda ve yoğun stres altındakilerde daha sık görüldüğü görülürken düzenli spor ve aktiviteler, ilaç ve psikoterapi sıkıntı belirtilerinin azalmasına katkı sağlıyor.
‘ANORMAL KAYGI İLE ANKSİYETE BOZUKLUĞU AYIRT EDİLMESİ GEREKİR’
Memorial Ankara Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uzman Hekim Esengül Ekici, distres bozukluğu ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Günlük hayatta herkesin farklı konulardan korkabileceğine işaret eden Ekici, bir sınavdan, tamamlanması gereken bir projeden, bir sağlık sorunundan, maddi sıkıntılardan, çocuklarla ya da diğer aile üyeleriyle ilgili sorunların sıkıntıya neden olabileceğine işaret ederek, “Korkma korkusu” dedi. uygun şiddet, sorunlarla başa çıkmak için hazırlıklı olmamızı gerektirir. hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olur. Bu tür endişeler genellikle hafif ve geçicidir. Günlük yaşamda sıkıntı yaşanması normal olmakla birlikte, şiddetinin fazla olması durumunda tıbbi bir hastalık olduğu söylenebilir. Olağandışı korku ve kaygı bozukluğunu ayırt etmek, kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için önemlidir. Anksiyete bozukluğu olan bireyler, günlük yaşamda karşılaştıkları durumlar karşısında bile şiddetli, sürekli devam eden bir endişe ve kaygı hali yaşayabilirler.
FONKSİYONEL OLMAYAN ENDİŞELER
“Şimdi” ve “kontrol edilebilir alan” odaklı sorunların sağlıklı ve işlevsel sorunlar olduğunu belirten Hekim Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci, “Programıma göre artık televizyon izlemeyi bırakıp ders çalışmam gerekiyor. Televizyonu bırakmazsam bugün ders çalışmayacağım”, şimdiki zamana odaklanan ve kontrol edebildiği bir duruma ilişkin sağlıklı bir korkudur. Ama ‘Haziran’da üniversite sınavını geçemezsem ne olur? İstediğim bölüme giremezsem ne yapacağım?’ Kişinin ‘sınırlı kontrol alanı’ ile ilgili ‘sonuç’ odaklı korkular sağlıksız ve aynı zamanda işlevsel olmayan korkulardır. Endişe bozukluklarında işlevsel olmayan tipte korkular, her zaman aşırı ve uygunsuz kaygı ya da ortaya çıkan somatik belirtiler ağır bir kaygı unsuru olarak algılandığında görülür.
‘DAHA FAZLASI ANKSİYETE BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİR’
Ekici, “Yaygın Kaygı Bozukluğu”, “Panik Bozukluğu”, “Sosyal Bozukluk” alt başlıkları altında incelenen kaygı bozukluklarının oluşumunda genetik faktörlerin, beyin nörokimyasındaki değişikliklerin, kişilik özelliklerinin ve stresli yaşam olaylarının rol oynadığını söyledi. Fobi”, “Özgül Fobiler” ve “Travma Sonrası Stres Bozukluğu”. “Anksiyete bozukluklarının genellikle tek bir nedeni yoktur. “Birden çok faktörün kombinasyonu, kaygı bozukluklarının gelişmesine yol açabilir” dedi.
‘ANKSİYETE BOZUKLUĞU BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞABİLİR’
Anksiyete bozukluğunun belirtileri arasında huzursuzluk, gerginlik, sıkıntı, kaygı, korkunç bir şey olacakmış gibi hissetme, yersiz kaygı, korkunç olana odaklanma, çabuk yorulma, kas ağrıları, kolay irkilme, uyanıklık, çarpıntı, nefes darlığı hissi sayılabilir. , ağız kuruluğu, titreme, ateş Ekici, baş ağrısı, mide bulantısı, kulak çınlaması, konsantre olamama, öfke ve tahammülsüzlük şikayetlerinin olduğunu ifade etti. Bu nedenle insanlar sıklıkla hastanelerin acil servis, dahiliye, kardiyoloji gibi bölümlerine psikiyatriste başvuruyor.”
‘DÜZENLİ SPOR VE SOSYAL AKTİVİTELER KAYGI BELİRTİLERİNİ AZALTIR’
Anksiyete bozukluklarının tedavi edilebilen psikiyatrik bozukluklar arasında yer aldığına işaret eden Ekici, “Anksiyete bozukluğu olan kişilerin büyük çoğunluğu tedaviden fayda görmektedir. İlaç tedavileri ve psikoterapiler ya da her iki yöntem birlikte uygulanabilir. Hasta için hangi tedavinin uygun olacağı doktorla ortak kararla belirlenir. Ayrıca düzenli spor, hobi ve yoga gibi aktiviteler kaygı belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olur.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU HAYATINIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Tedavi edilmeyen ve kronikleşen rahatsızlıkların kişinin hayatında sorunlara yol açabileceğini belirten Ekici, şu tespitlerde bulundu:
– Anksiyete bozuklukları, kişinin günlük yaşamında, iş ve sosyal yaşamında güçlüklerin artmasına neden olur.
– Anksiyete bozukluğu, depresyon gibi duygudurum bozukluklarını kolaylaştırabilir.
– Ajitasyon bozukluğu olan kişilerde kas ağrıları, vücut ağrıları, gerginliğe bağlı yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.
-Anksiyete belirtileri nedeniyle odaklanma ve dikkati sürdürmede güçlük yaşanabilir ve kişinin iş performansını olumsuz etkileyebilir.
-Anksiyete bozukluklarında hızlı bir şekilde her şeyin tersini düşünmek, her şeyin hep kötü gideceğini düşünmek, hep kötü şeylerin olacağına dair tetikte olmak başarısızlık, daha kırılgan ve umutsuzluk hissine neden olabilir.
-Sosyal hayattaki aceleciliğin belirtileri, kişilerin arkadaş edinememesine, sosyal ortama etkin bir şekilde katılamamasına, utangaçlığa ve kaçınmaya neden olabilir. (DUVAR)